טופס 161 ד לקיבוע זכויות לפי סעיף 9 א לפקודה

תוכן עניינים

טופס 161 ד לקיבוע זכויות לפי סעיף 9 א לפקודה

תמונה של יחיאל קדם

יחיאל קדם

מתכנן פיננסי CFP, מתכנן פרישה. מומחה בתחום הפנסיוני ובתחום המיסוי הפנסיוני. ליווי בכירים בפרישה וליווי משפחות אמידות.

טופס 161 ד למטרת קיבוע זכויות נכנס לתוקף בעקבות תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. הוא מיועד לכל מי שהגיע לגיל פרישה לאחר ה – 1/1/12 ומבקש פטור על הפנסיה.

עם זאת, מילוי הטופס מחייב קבלת החלטות כבדות משקל, שישפיעו על העתיד הפיננסי שלכם באופן בלתי הפיך ולכן גם על איכות החיים שלכם לאחר הפנסיה.

120 יום לאחר הגשת הטופס, מתקבעות ההחלטות הללו כפי שהן מצוינות על גבי טופס 161 ד ללא אפשרות לבצע שינוי ולכן החלטה כזו או אחרת בעת מילוי הטופס יכולה להסתכם בסכומים של עשרות אלפי שקלים לכאן או לכאן.

צוות תאודור מסביר – למה חייבים למלא את טופס 161 ד? אילו החלטות מילוי הטופס מחייב אתכם לקבל ומה אפשר לעשות כדי לוודא מילוי אופטימלי של הטופס?

קיבוע זכויות לפי טופס 161 ד - על אילו זכויות מדובר?

בעת מילוי טופס 161ד לקיבוע זכויות לפי סעיף 9א לפקודה, על הפורש לקבל החלטות בנושאים כבדי משקל, המקבעים זכויות שונות שלכם.

מדובר על אפשרויות בחירה מרובות בין פטורים והטבות מס שונות, אשר אתם מתבקשים לבחור ביניהן במעמד מילוי הטופס ואשר מתקבעות לאחר 120 יום:

  • פטור על הפנסיה החודשית – מילוי טופס 161 ד מחייב קבלת החלטה לגבי מימוש ההטבה מול הפנסיה או מול כספים אחרים תוך בחינת שיקולי כדאיות.
  • פטור על חיסכון למטרת קצבה שאינו נזיל – על ידי תכנון נכון ניתן לפדות חלק / כל החיסכון הפנסיוני שלא נזיל ללא מס במקום תשלום מס בגובה 35%, מהלך זה נקרא היוון.
  • שריון פטור עתידי – למטרת פדיון כספים שיצברו מעבודה לאחר גיל הזכאות, תוך כדי קבלת פנסיה חודשית.
  • פטור על פיצויים – רוב הפורשים מנצלים קודם את הפטור על הפיצויים, ולא מבינים שניצול זה מקטין את הפטור ב-35% יותר מאשר ניצול למטרת היוון, לכן במקרים של פדיון פיצויים והיוון יש לבצע תכנון מס מקצועי.

 

הבחירות שתעשו כפי שהן משתקפות על גבי הטופס, מתקבעות כאמור תוך 120 יום ולאחר מכן לא ניתן לשנות אותן או להתחרט. בגלל המשמעות הכספית הגדולה שיש להחלטות אלה, מקובל לבצע מילוי של טופס 161ד בסיוע איש מקצוע מומחה בתחום הפנסיה, לאחר שביצע עבורכם ניתוח ובחינה של כל האפשרויות העומדות בפניכם.

תיקון 161

קיבוע זכויות או איך תרצו לממש את הפטור שלכם ממס?

לזכותו של כל אדם שהגיע לגיל הזכאות קיים סל של פטורים שנקרא תקרת ההון הפטורה.

נכון לשנת 2022, תקרה זו עומדת על סך של 810,576 ש"ח והיא צפויה לגדול בפעימה נוספת בשנת 2025 לסכום שמעל מיליון שקלים, כלומר גידול של כ- 230,000 ₪ בפטור.

ניתן לממש את הפטור הזה על ידי משיכת פיצויים פטורים, משיכת תגמולים קצבתים לא נזילים בפטור ממס (היוון קצבה) או על ידי קבלת פטור ממס על קצבת פנסיה חודשית.

לכל בחירה כזו יש משמעות כספית אחרת בהתאם לנתונים אישיים שלכם, שינויים במיסוי, שינויים בשוק ההון ועוד. שינויים אלה יכולים להתבטא בסכומים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים.

משמעות פיננסית של אפשרויות הבחירה בטופס קיבוע זכויות

1. פטור על הפנסיה – ניתן לקבל פטור על הפנסיה. דבר זה מפחית את הקצבה החודשית החייבת במס ולכן גם מביא לתשלום מופחת של מס הכנסה על הקצבה. עד שנת 2025 פטור זה יכול להגיע לסכומים של עד 5,802 לחודש.

2. היוון קצבה – משיכת כספים קצבתים לא נזילים מתוכנית פנסיונית העומדת בתנאים מסוימים בסכום חד פעמי פטור ממס. רק פורש בעל קצבה מזערית יכול לממש הטבה זו. כמו כן יישום הטבה זו מהווה משיכת הון פטור ממס באופן מלא.

3. פטור על מענקי פרישה או פיצויים – קבלת מענקי פרישה ופיצויים מהווה ניצול פחות משתלם של הון פטור ממס, שכן ערך הסכום הנמשך נחשב גבוה מערך ההון הפטור לפי מקדם של 1.35. לדוגמה, משיכה של 100,000 ש"ח של פיצויים או מענק פרישה פטורים ממס, מפחיתים את גובה תקרת ההון הפטור ב 135,000 ש"ח בפועל ומפחיתים את הפטור על הקצבה.

4. שילוב של פטור על הפנסיה עם היוון קצבה – ניתן לשלב משיכה של היוון קצבה פטורה לבין משיכה של קצבת פנסיה פטורה, אם כי כל משיכת היוון מקטינה את התקרה ולכן מקטינה גם את הפטור ממס על הפנסיה. לכן חשוב לבצע תכנון מקיף ולהגדיר האם כספי הקצבה מיועדים למשיכה, העברה בין דורית או משיכה בצורת קצבה – כדי לנצל את הפטור בצורה מיטבית.

שאלות נפוצות על קיבוע זכויות עם טופס 161 ד

  • מה בודקים לפני מילוי מקצועי של טופס 161ד?
    מומלץ לבצע ניתוח מלא של תיק החיסכון הפנסיוני, לבדוק אם יש פיצויים נוספים ממעסיקים קודמים שלא דווחו למס הכנסה, או כספי קצבה שאתם רוצים למשוך בסכום חד פעמי או קצבה, אם כי ניתן לבצע משיכה חד פעמית (היוון) רק לבעלי קצבה מזערית.
  •  באיזה גיל מבצעים קיבוע זכויות?
    ניתן לבצע קיבוע זכויות בגיל הזכאות בלבד – נשים בגיל 62 – 65 (תלוי שנת הלידה), גברים בגיל 67 ובמקרה של נכות רפואית צמיתה בגובה 75% ומעלה.
  • כיצד מבצעים קיבוע זכויות?
    ממלאים טופס 161 ד ומגישים אותו לפקיד שומה בצירוף תלוש פנסיה אחרון מכל המקורות. אם יש הכנסות מעבודה יש לצרף גם תלוש שכר. אם רוצים לבצע היוון חיסכון לטובת קבלת קצבה פטורה, יש לצרף גם דוח של קופת הגמל כולל מספר תיק ניכויים.
  • מה קורה אם ממשיכים לעבוד אחרי הגעה לגיל פרישה?
    אם החלטתם להמשיך לעבוד אחרי גיל פרישה, מומלץ להמתין עם תהליך קיבוע זכויות עד 6 שנים מיום הגעתכם לגיל פרישה, ולא לבצע פרישה מדומה. המלצה זאת אינה חד משמעית וישנם מקרים מסוימים שאינה מומלצת להם.
  • למה חשוב לבצע קיבוע זכויות עם סיוע מקצועי?
    מומלץ לבצע קיבוע זכויות מותאם למידותיכם – בהתאם לנתונים האישיים שלכם, כדי להבטיח מיצוי אופטימלי של הטבות וזכויות. סיוע כזה יכול להביא לחיסכון, או רווח של עשרות ומאות אלפי שקלים נוספים.
  • מהן הדרכים לניצול הטבות מס לפי הטופס?
    תיקון 190 קובע 3 דרכים בהן ניתן לנצל את הפטור ממס על הפנסיה – פטור על מענקי פרישה, פטור על היוון קצבה, פטור על קצבה מזכה או שילוב של שלושתם.
  • האם צריך למלא טופס 161 ד גם לבעלי פנסיה נמוכה?
    קצבת פנסיה שאינה חייבת במס גם אינה מצריכה בקשת פטור ולכן אין צורך למלא טופס 161 ד.
    עם זאת, במקרים מסוימים כדאי למלא את הטופס כדי לנצל בצורה מיטבית את תקרת ההון הפטורה לטובת כספי חיסכון במסגרת תיקון 190 (חיסכון בקופת גמל לפי התנאים המפורטים בתיקון 190) עם פטור מלא ממס או פטור חלקי.

לסיכום, מילוי מקצועי של טופס 161ד לקיבוע זכויות לפי סעיף 9א לפקודה יכול להתבטא בהבדל של מאות אלפי שקלים לטובתכם.

צוות תאודור מעמיד לרשותכם מומחים מהשורה הראשונה לצורך ביצוע תכנון פנסיוני ותכנון פיננסי, ניתוח תיק פנסיוני מקצועי ומילוי מקצועי של טופס 161 ד – כדי למקסם את ההכנסה שלכם ולדאוג לכם לאיכות חיים גבוהה אחרי הפנסיה.
צרו קשר למידע נוסף!

תוכן עניינים

לכל המאמרים

קצבה מוכרת

מהי קצבה מוכרת?

תוכן עניינים מהי קצבה מוכרת?ואיך היא משפיעה על הנטו שלכם לאחר הפרישה? אנו מזמינים אתכם

רוצים לקבל יותר מהחסכון הפנסיוני שלכם? צרו קשר

עקבו אחרינו

אולי יעניין אתכם גם

קביעת פגישה אונליין עם מומחה

השאירו פרטים ומומחה של תאודור יחזור אליכם!